Keblinger

Keblinger

Budu Makanan "Superfood" ?

| 28 March 2008
Seekor ikan panggang tawar
Pucuk jenerih, ulam raja, terung celor atau pucuk beko
Budu yang diperah limau nipis ditambah lada burung
Woi... meleleh air lior
Mertua lalu pun tak sedar.

Budu adalah makanan tradisi orang Kelantan dan telah mendapat perhatian antarabangsa.
Orang-orang Jepun, Amerika, Australia, New Zealand dan Jerman telah buat kajian diikuti oleh orang Malaysia.  Mereka kata dalam budu ada sejenis zat yang dinamakan gluthaione (GSH)

Apa itu GSH?
GSH adalah sejenis zat yang sangat diperlukan oleh badan kita. GSH ada terdapat dalam sel manusia. GSH bertindak sebagai bahan antioksidan, penyahtoksid dan meningkatkan daya tahan badan( immune). GSH telah digelar ‘Master Antioxksidan’ badan kita. GSH telah disenaraikan sebagai salah satu 14 “Super foods” oleh Dr. Steven Pratt, pakar permakanan dan penuaan, dalam buku “SuperFoods Rx: Fourteen Foods That Change Your Life”.

GSH dikatakan berkesan dalam mencegah penyakit degenaratif seperti aterosklerosis, koroneri jantung, diabetes dan kaser kolon pada peringkat yang lebih awal. GSH juga dikatakan berkesan terdapat mencegah penyakit Parkison, ketidaksuburan orang lelaki dan penyakit HIV-AIDS. GSH juga boleh bertindak sebagai bahan anti penuan, pemakanan diet sihat dan dapat meningkatkan IQ. Kalau nak tahu maklumat lanjut mengenai GSH boleh masuk laman web www.glutathione-report.com atau www.1whey2health.com.

Kalau betul apa yang dikaji budu bukanlah makanan "low class" yang sering dipelekehkan dan dipersendakan. Budu adalah makan "first class" dan orang Kelantan patut bangga dengannya.

0 comments:

 

Copyright © 2010 N29